Οι Δράσεις Μας

Ο Ζάαταρ ΜΚΟ ιδρύθηκε τον Μάιο του 2016. Οι δράσεις μας υποστηρίζουν τον προσφυγικό πληθυσμό της Αθήνας, με τη φιλοσοφία πως χρειάζεται να ενδυναμώσουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες και όχι να τους λυπόμαστε. Για το λόγο αυτό εργαζόμαστε μαζί τους, ευελπιστώντας να αποκτήσουν ανεξάρτητες ζωές ανεξάρτητα από το αν θα αποφασίσουν να μείνουν στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες.

Το έργο μας εστιάζει σε άτομα από όλα τα φύλα, ηλικίες και εθνικότητες, με ειδικά προγράμματα που προσφέρουν υποστήριξη σε γυναίκες, παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.


Ο κύριος χώρος του Ζάαταρ είναι το «Πορτοκαλί Σπίτι», ένα τριώροφο κτίριο στην καρδιά της Αθήνας, τα Εξάρχεια. Εδώ προσφέρονται ποίκιλες υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες. Τους παρέχεται ένα ασφαλές μέρος για να ενδυναμωθούν και να μάθουν από τις 10:00  π.μ. ως τις 8:30 μ.μ. τη Δευτέρα ως το Σάββατο.

Η κυριότερη υπηρεσία  που προσφέρει το «Πορτοκαλί Σπίτι» είναι μαθήματα όπως τα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά, σε δύο τάξεις, έξι μέρες την εβδομάδα. Προσπαθούμε οι δάσκαλοι να προέρχονται από την από την προσφυγική κοινότητα ώστε να υπάρχει ένα υπόβαθρο φαρσί ή αραβικών. Προσφέρονται  επίσης, μαθήματα  όπως ,γιόγκα, χορός, κιθάρα, πιάνο,  Dj Club, Book club.

Πολλοί έρχονται στο Πορτοκαλί Σπίτι μόνο για να χρησιμοποιήσουν το δωρεάν ιντερνέτ για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους. Όμως, όταν φτάνουν εδώ μαθαίνουν για τις άλλες υπηρεσίες που προσφέρουμε, όπως ντουζ, δωρεάν μεσημεριανά γεύματα και εργαστήρια βιογραφικού σημειώματος (CV).

Άτομα από όλη την Αθήνα που ζουν σε ξενώνες χωρίς νερό έρχονται στο Πορτοκαλί Σπίτι για να χρησιμοποιήσουν το ντους μας, το οποίο είναι ανοιχτό όλη μέρα. Το μεσημεριανό μας σερβίρεται στις 3μμ. καθημερινά και  δεν περιλαμβάνει κρέας έτσι ώστε να μειωθούν τα κόστη και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Μάθετε περισσότερα για τις προσπάθειες μας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα παρακάτω.

Τελικά, τα εργαστήρια βιογραφικού σημειώματος ενσωματώνονται σιγά σιγά σε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα υποστήριξης μέσω μίας καινούριας οργάνωσης, το Πρότζεκτ Λαϊάλι, που ιδρύθηκε από την ομάδα του Ζάαταρ. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις προσπάθειες του Ζάαταρ να υποστηρίξει πρόσφυγες και μετανάστες με εργασιακές ευκαιρίες παρακάτω. 


Μάθετε πως να γίνετε εθελοντής στο Πορτοκαλί Σπίτι


Επιπλέον Δράσεις

ΧΩΡΟΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ

Στους πάνω ορόφους του κτιρίου λειτουργεί ένας χώρος στέγασης οπού εως και 20 γυναίκες μπορούν να στεγαστούν μαζί με τα παιδιά τους. Οι κάτοικοι του Πορτοκαλί Σπιτιού συνήθως μένουν τέσσερις έως έξι μήνες και προέρχονται από χώρες όπως Συρία, Κονγκό, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Ιράκ. Ελληνικοί οργανισμοί, όπως ΜΚΟ, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, προσφυγικά κέντρα, και άλλα, δίνουν συστάσεις για τον χώρο στέγασης.

Για να ζήσει κάποιος στο Πορτοκαλί Σπίτι, απαιτείται ή συμμετοχή τους σε τουλάχιστον πέντε μαθήματα την εβδομάδα. Οι κάτοικοι είναι επίσης υπεύθυνοι για το μαγείρεμα του καθημερινού γεύματος που προσφέρεται στο καταφύγιο αλλά και για τον καθαρισμό του χώρου κάθε απόγευμα. Αυτές οι απαιτήσεις βασίζονται στην φιλοσοφία πως πρέπει να ενδυναμώσουμε και όχι να λυπηθούμε τους πρόσφυγες.

Το καταφύγιο έτσι γίνεται όχι μόνο χώρος διαμονής για τους κατοίκους του, αλλά και χώρος αλληλοεπίδρασης με γυναίκες από όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε να φιλοξενήσουμε γυναίκες από διαφορετικές ζωές και πολιτισμούς στα ίδια δωμάτια έτσι ώστε να ενισχύσουμε την διαπολιτισμική επικοινωνία.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Στην Ελλάδα υπάρχει περιορισμένος αριθμός οργανισμών που βοηθούν τους πρόσφυγες να χτίσουν όχι μόνο μια ζωή, αλλά και μια ανεξαρτητοποιημένη ζωή. Το Ζάαταρ ευελπιστεί να αλλάξει αυτή τη προοπτική βοηθώντας τους να βρουν εργασία έτσι ώστε να μην χρειάζονται τις φιλανθρωπικές υπηρεσίες του Ζάαταρ.

Αυτή η διαδικασία ξεκινά με τα εργαστήρια βιογραφικού σημειώματος (CV) που προσφέρονται στον χώρο μας και όπου κάτοικοι αλλά και επισκέπτες του Πορτοκαλί Σπιτιού έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα επαγγελματικό προφίλ με τη βοήθεια μας. Από τον Ιούλιο του 2018, το Ζάαταρ έχει βοηθήσει πάνω από 35 πρόσφυγες να βρουν νόμιμη επαγγελματική απασχόληση στην Ελλάδα, κυρίως  στον τουριστικό τομέα.

Το Ζάαταρ έχει ξεκινήσει μια καινούρια δράση, το κομμωτήριο Λαϊάλι, που βασίζεται στην φιλοσοφία μας να ανεξαρτητοποιηθούν οι πρόσφυγες. Αυτή η δράση θα προσφέρει επαγγελματική κατάρτιση και εφαρμόσιμες δεξιότητες, επιτρέποντας έτσι επαγγελματική απασχόληση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μάθετε περισσότερα για τη Δράση Λαϊάλι

Μέσα από τη Δράση Λαϊάλι, το Ζάαταρ επιδιώκει να εξασφαλίσει μια βιώσιμη πηγή χρηματοδότησης για τα προγράμματα μας, προσφέροντας παράλληλα μια υπηρεσία που προχωρά πέρα από τους αρχικούς σκοπούς μας. Οι πρόσφυγες εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες, πολύτιμη εργασιακή εμπειρία και οικονομική αυτάρκεια.

Υποστήριξη ΛΟΑΤΚΙ+

Η ΛΟΑΤΚΙ+ δράση αποτελεί μια κοινωνική πρωτοβουλία που επιθυμεί να διασφαλίσει την υποστήριξη της προσφυγικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Οι περισσότεροι ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες προέρχονται από χώρες όπου η σεξουαλικότητά τους θεωρείται έγκλημα. Φτάνοντας στην Ευρώπη, οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες αναγκάζονται να μείνουν σε υπερπλήρη καμπς και χώρους στέγασης με συμπατριώτες τους, όπου ο εκφοβισμός και η παρενόχληση αποτελούν συχνά περιστατικά.

Το Ζάαταρ ευελπιστεί να προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη στον ευάλωτο αυτόν πληθυσμό. Ένα πρόγραμμα καθοδήγησης προσφέρεται με τη βοήθεια εθελοντών που μιλούν αραβικά, φαρσί, ούρντου, κουρδικά, γαλλικά και αγγλικά, και αυτό-προσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ, όπου καθοδηγούν και διδάσκουν τους πρόσφυγες και τα ευάλωτα άτομα σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και τις διαθέσιμες υπηρεσίες. Είναι επίσης σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί η ευρύτερη προσφυγική κοινότητα πάνω στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμη πολιτισμική ένταξη για όλα της τα μέλη.

Το Ζάαταρ επίσης προσπαθεί να βοηθήσει τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες να δημιουργήσουν κοινοτικές ομάδες έτσι ώστε να γνωρίσουν αλλά άτομα που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και να σχηματίσουν φιλίες. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να γίνουν γνωστές οι υπηρεσίες, η τηλεφωνική μας γραμμή και η ομάδα στο Facebook σε πρόσφυγες σε καμπς και ανεπίσημες εγκαταστάσεις. Το Ζάαταρ δηλώνει πως είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός φιλικός στους ΛΟΑΤΚΙ, καθώς αποδέχεται μόνο εθελοντές που είναι επίσης φιλικοί προς τους ΛΟΑΤΚΙ. Αυτές οι πρωτοβουλίες προσφέρουν την εκπαίδευση και χρήσιμες πηγές για να στηρίξουμε την πολιτισμική ένταξη των ευάλωτων προσφύγων.


Με μια ματιά: Οι προτεραιότητες μας στο Πορτοκαλί Σπίτι

Βιωσιμότητα

Το Πορτοκαλί Σπίτι εφαρμόζει βιώσιμες και οικολογικά συνειδητές επιχειρησιακές πρακτικές. Ευαισθητοποιούμαστε για το περιβάλλον και δωρεές μεταχειρισμένων ή διορθωμένων επίπλων καλύπτουν τις ανάγκες του καταφυγίου και κοινωνικού κέντρου. Επιπρόσθετα, προσφέρουμε σεμινάρια στους κατοίκους του χώρου στέγασης για οικολογικές συμπεριφορές και ευαισθητοποίηση.

Προσπαθούμε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα μέσω της ανακύκλωσης και χορτοφαγικών επιλογών στο μεσημεριανό. Αυτή η φιλοσοφία έχει βοηθήσει το Ζάαταρ να διατηρήσει ένα χαμηλό λειτουργικό προϋπολογισμό και να διασφαλίσει πως όλες οι δωρεές δαπανώνται υπεύθυνα και με μεγαλύτερη άμεση θετική επίδραση στους δικαιούχους.

Πρόσφατα, το Πορτοκαλί Σπίτι εγκατέστησε ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του καταφυγίου για να παρέχουμε ζεστό νερό στα ντους. Η αλλαγή αυτή παρείχε τρία βασικά οφέλη. Πρώτον, μείωσε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Δεύτερον, οι ηλιακοί συλλέκτες μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα μας. Τέλος, οι ηλιακοί συλλέκτες μας επιτρέπουν να παρέχουμε ζεστό νερό στους δικαιούχους όλη την ημέρα χωρίς διακοπή.